• Πα. Απρ 26th, 2024

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Οι Βιβλιοθήκες ως φορείς κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ? Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

logo ΔΕΘ 2014Πρόγραμμα Ημερίδας

kapia

Μαρία Καπία, ΠΕ Αρχειονόμος ? Βιβλιοθηκονόμος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Εισήγηση: «Η μεταμόρφωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας και η συμβολή   της στο κοινωνικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινότητας»

Η Μαρία Καπία γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη και είναι έγγαμη με ένα παιδί. Ζει και εργάζεται

στη Δράμα. Έχει σπουδάσει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχειονομίας ? Βιβλιοθηκονομίας. Μιλάει αγγλικά και λίγα τουρκικά. Έχει εργαστεί σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη καθώς και ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, ενώ από το 2004 ανήκει στο προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής σε ιδιωτικό ΚΕΚ σε προγράμματα βιβλιοθηκονομίας. Από το 2005 είναι διευθύντρια στη Βιβλιοθήκη της Δράμας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες. Το 2006 συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο NapleConferenceστο Ελσίνκι. Το 2010 συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Παιδείας για την επεξεργασία της εθνικής βιβλιακής πολιτικής. Από το 2012 ανήκει στο δίκτυο του FutureLibraryκαθώς και στο δίκτυο Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του FutureLibrary, με ευθύνη της την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης. Το 2013 έκανε ένα σύντομο διάλειμμα για τη γέννηση του γιου της και από το Μάρτιο του 2014 είναι και πάλι στη Βιβλιοθήκη της Δράμας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Μαρία Καπία

«Η μεταμόρφωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας και η συμβολή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινότητας»

Πολλά έχουν ειπωθεί και υπάρχουν ακόμη υψηλότερες προσδοκίες από τις βιβλιοθήκες δημόσιες ή δημοτικές και ειδικά σε δύσκολες περιόδους για την κοινωνία, όπως η δυσμενής οικονομική συγκυρία που βιώνουμε! Μπορεί όμως μια βιβλιοθήκη να σταθεί δίπλα στα μέλη μιας κοινωνίας που βρίσκονται σε «πνευματική κατάθλιψη»; Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να δώσει απάντηση η εισήγηση που αφορά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, η οποία διανύοντας μια περίοδο «γκρίζα» κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά να μεταμορφωθεί και να συμπαρασύρει και την τοπική κοινότητα σε αυτή τη μετάλλαξη της. Πως το κατάφερε; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.