• Κυ. Ιούλ 21st, 2024

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ MEDIA LAB, Ο/Α ΤΜΗΜΑΤΩΝ & WiFi

 • Home
 • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ MEDIA LAB, Ο/Α ΤΜΗΜΑΤΩΝ & WiFi

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, προκειμένου να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις πληροφοριακές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές ανάγκες των χρηστών της, έχει εντάξει τις νέες τεχνολογίες καθώς και τους Η/Υ στο δυναμικό της και μέσω αυτών συμβάλλει στην εξοικείωση των ατόμων με την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

 • Χρήση των υπηρεσιών του Media Lab

Το Media Lab είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2013, μετά από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Future Library.  Στο Co-Working Lounge διαθέτει 3 σταθμούς εργασίας πλήρως εξοπλισμένους (με Η/Υ, μικρόφωνα, ακουστικά, κάμερες, θύρες USB κλπ), καθώς και 2 σταθμούς εργασίας, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τα άτομα με αναπηρία.

Στο Music Studio διαθέτει υπολογιστή I-Mac, κάρτα ήχου, 2 ηχεία, 2 μικρόφωνα, ακουστική κιθάρα και ενισχυτή για ηλεκτρική κιθάρα για να μπορούν οι χρήστες να κάνουν ηχογράφηση.

Στο Brain Pulse room διαθέτει τηλεόραση, υπολογιστή, κάμερα, dvd player blu-ray, βίντεο VHS,  Playstation με VR και παιχνίδια, soundbar.

 • Χρήση των υπηρεσιών του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης

Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης που διαθέτει έξι (6) σταθμούς εργασίας πλήρως εξοπλισμένους(με Η/Υ, μικρόφωνα, ακουστικά, κάμερες, θύρες USB κλπ).

Προκειμένου τα μέλη του να έχουν πρόσβαση στο internet, είναι απαραίτητο να εγγραφούν και να αποκτήσουν κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης, εντελώς δωρεάν. Οι κάτοχοι της εν λόγω κάρτας δεν εξασφαλίζουν μόνο δικαιώματα για τους Η/Υ, αλλά έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηστών του Media Lab όσο και του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης περιγράφονται αναλυτικά στον Κανονισμού των τμημάτων αυτών, ο οποίος διανέμεται στους χρήστες πριν εγγραφούν.

 • Χρήση του ειδικού τεχνολογικού και υπολογιστικού εξοπλισμού για τα ΑΜΕΑ

Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου όσο και των άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης μέσω του ειδικού εξοπλισμού που έχει αποκτήσει η Βιβλιοθήκη Δράμας. Ο εν λόγω εξοπλισμός, έχει ενσωματωθεί στο χώρο του Media Lab, ώστε οι ενδεχόμενοι χρήστες του να μην βιώνουν κανενός είδους αποκλεισμό, περιλαμβάνει:

 • 1 σταθμό εργασίας για άτομα με προβλήματα όρασης
 • 1 ειδική οθόνη Braille
 • 1 εκτυπωτή Braille μαζί με καμπίνα μείωσης θορύβου
 • 1 εκτυπωτή Laser
 • 1 scanner
 • ειδικό λογισμικό άτομα με προβλήματα όρασης (σύνθεσης φωνής, ανάγνωσης μεγέθυνσης οθόνης)
 • 1 μεγεθυντή CCTV για άτομα με μειωμένη όραση
 • 1 σταθμό εργασίας για άτομα με κινητικά προβλήματα, συνοδευόμενο από όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (1 ρυθμιζόμενο τραπέζι με βραχίονες στήριξης, ειδικά joystick ανάλογα με το είδος της αναπηρίας, ειδικά ποντίκια μοχλοί, ασύρματο ποντίκι κεφαλής, πληκτρολόγια μεγάλων πλήκτρων κλπ)
 • Χρήση των υπηρεσιών του Οπτικοακουστικού Τμήματος

Το Οπτικοακουστικό Τμήμα στεγάζεται στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης, κοντά στο Παιδικό Τμήμα, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ανάγκες των νεαρότερων χρηστών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Πληροφόρησης και στο Media Lab.

Το Οπτικοακουστικό Τμήμα διαθέτει 1 τηλεόραση,  1 dvd player, Playstation με VR και παιχνίδια.

Για να κάνει χρήση των υπηρεσιών του Οπτικοακουστικού Τμήματος στον 1ο όροφο, ο κάθε χρήστης πρέπει να διαθέτει είτε κάρτα μέλους ενηλίκων είτε παιδική κάρτα μέλους. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηστών του Οπτικοακουστικού Τμήματος περιγράφονται αναλυτικά στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βιβλιθήκης.

Επίσης στο χώρο του αναγνωστηρίου στο 2ο όροφο της βιβλιοθήκης , υπάρχει ηχοσύστημα με πικάπ και ακουστικά και έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες που διαβάζουν,  να ακούσουν μουσική από δίσκους βινυλίου.  Επίσης υπάρχουν φορητά DVD players  με ακουστικά στα οποία έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν το οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτει η βιβλιοθήκη, εφόσον δεν επιθυμούν να το δανειστούν, ή να χρησιμοποιήσουν δικό τους Ο/Α υλικό.

 • Χρήση των υπηρεσιών του Ασύρματου Δικτύου της Βιβλιοθήκης (3Com Wireless LAN)

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας διαθέτει ένα ασύρματο δίκτυο, το οποίο λειτουργεί μέσω του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης. Το εν λόγω δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της Βιβλιοθήκης να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου, ακόμη και αν δεν βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου, αλλά στα Αναγνωστήρια της. Για τη χρήση του ασύρματου δικτύου απαιτείται η εισαγωγή του κλειδιού WEP KEY, από τον υπεύθυνο υπάλληλο στο φορητό υπολογιστή, tablet ή κινητό του χρήστη, εφόσον ο χρήστης υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση με την αστυνομική του ταυτότητα για την ορθή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου. Οι υπηρεσίες του εν λόγω δικτύου επιτρέπονται μόνο εντός των χώρων της Βιβλιοθήκης και για αποφευχθούν τυχόν διαρροές η Βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει στη χρήση των απαραίτητων τεχνολογικών μέτρων.