Διοργανώνονται από το ΚΙΚΠΕ σε Χανιά και Δράμα
δείτε το δημοσίευμα στο Βήμα
Συνεχίζονται τα σεμινάρια με τίτλο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) σε συνεργασία με το Future Library σε δημοτικές βιβλιοθήκες. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια συναντώνται σε δημοτικές βιβλιοθήκες της επαρχίας με εκπαιδευτικούςμέσης εκπαίδευσης αλλά και το ευρύτερο κοινό, μιλούν για το έργο τους και την έρευνά τους και συζητούν ζητήματα της σχολικής διδακτέας ύλης που ενδεχομένως απασχολούν τους εκπαιδευτικούς.
Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως σχολιάζει ο κλασικός φιλόλογος Μιχάλης Κοπιδάκης, σύμβουλος του ΚΙΚΠΕ, είναι «η προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων στις ομάδες εκείνες που για διάφορους λόγους (περιφέρεια, οικονομικοί λόγοι κ.ά.) βρίσκονται σε δυσκολία προσέγγισης των δρώμενων στα μεγάλα αστικά κέντρα».
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο στη Ναύπακτο και τον Δεκέμβριο στην Κόρινθο και συνεχίζονται στα Χανιά, στις 16 και 17 Ιανουαρίου, και στη Δράμα, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναλύσει τη συνάφεια ποίησης, πολιτικής και ιστοριογραφίας στην καβαφική ποίηση, η Φοίβη Γιαννίση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα μιλήσει για «την ποιητική έννοια του τόπου» στην αρχαία ελληνική ποίηση, αναφερόμενη στις ιλιαδικές παρομοιώσεις (αναφορές πιο συγκεκριμένα στον καιρό και την εποχή) για τη διαμόρφωση του τόπου/τοπίου και θα αναλύσει τον προσδιορισμό της ενσώματης ύπαρξης ως όχημα αντίληψης του τόπου. Η ΕλευθερίαΖέη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Νεότερων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει για την πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ο Δημήτρης Μυλωνάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναλύσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες αλλά και τις συνέπειες που έχει επιφέρει σε κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Πληροφορίες και προεγγραφές στα τηλέφωνα 28213 41662 και 28213 41663.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας (τηλ. 25210 33382).